| |     Deutsch | english  
Naslovna
BILATERALNA SARADNjA SRBIJA-SEVERNA RAJNA-VESTFALIJA

BILATERALNA SARADNjA SRBIJA-SEVERNA RAJNA-VESTFALIJA

U 2018. godini nastavljeni su intezivni kontakti generalnog konzula sa najvišim političkim predstavncima pokrajine.
Najznačajniji događaj u odnosima Republike Srbije i SRV bila je poseta predsednika Republike Srbije ovoj pokrajini. Nakon inicijative generalnog konzula kod premijera Lašeta lično o organizovanju posete, usledilo je nekoliko meseci intezivnih dogovora i priprema za prvu zvaničnu posetu jednog srpskog predsednika ovoj nemačkoj pokrajini.
Predsednik Republik Srbije je 15. maja 2018. godine posetio SRV i tom prilikom razgovarao sa predsednikom Vlade Lašetom, ministrom za Evropu Holthofom Fertnerom i ministrom za ekonomiju, inovacije, digitalizaciju i energetiku Andreasom Pinkvartom. U sklopu posete organizovan je Privredni forum na kome je učešće uzelo 80 nemačkih kompanija. Lašet je u razgovoru izrazio zadovoljstvo da kompanije iz ove pokrajine, kao što su „Henkel“, „Falke“, „Metro“, „Dr Etker“ i dr. koje su i u ovoj pokrajini repsektabilne, posluju u Srbiji.
Ovom posetom srpskog predsednika i uspostavljanjem njegovog ličnog kontakta sa premijerom Lašetom, politički kontakti Republike Srbije sa ovom značajnom nemačkom pokrajinom dobili su neprocenjivo na svom intezitetu i kvalitetu, a organizacijom Privrednog foruma u sklopu posete, kojeg su otvorili predsednik Vučić i ministar privrede Andreas Pinkvart položene su osnove intenzivnije privredne saradnje, što je svakako prioritet za našu zemlju.
U 2018. godini realizovana je i poseta državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Ivice Tončeva SRV. Nakon što je generalni konzul u arhivi konzulata pronašla 22 fotografije koje svedoče o životu naše dijaspore u Nemačkoj i ideje da se u jubilarnoj godini od kada su potpidani prvi ugvoroimo detašmanima (1968. godine je potpisan sporazuma o zapošljavanju građana tadašnje SFRJ u SR Nemačke), napravi izložba, usledila je podrška ovoj ideji od strane državnog sekretara Tončeva i gradonačelnika Diseldorfa. Pod nazivom „Mi kod vas – zajedništvo koje traje pedeset godina“, ova izložba otvorena je u  Gradskoj kući 08.10.2018.. Izložbu je otvorio državni sekretar za dijasporu u MSP Ivica Tončev i zamenik gradonačelnika Diseldorfa Fridrih G. Koncen. Otvaranju su prisustvovali predstavnici političkog, kulturnog i privrednog  života nemačke pokrajine Severna Rajna-Vestfalija i Srbije, članovi diplomatskog kora, članovi srpske dijasopore i drugi gosti. 
Od ostalih aktivnosti na jačanju veza Srbije i SRV beležimo sledeće:
U toku najvećeg Međunarodnog sajma vina u Disledorfu, u prostorijama Generalnog konzulata 19.03.2018.g. održana je prezentacija i degustacija srpskih vina. Manifestacija je organizovana u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. GK Perin je 20.03.2018.g. sa direktorom sajma Berlemanom obišla naše izlagače i štand Srbije na ovom sajmu.
Generalni konzulat je prvi put učestvovao na Danu Evrope koji se tradicionalno organizuje u Diseldorfu 6. maja i na kome učestvuju države članice EU. Generalni konzulat je iskoristio priliku da na platou ispred Gradske Vlade gde je imao svoj štand izloži srpska vina od 11 vinarija koje su bile učesnice sajma „ProWine“ u martu 2018. Takođe, građanima i posetiocima deljeni su katalozi o turističkoj ponudi Srbije, a predstavnici konzulata su čitav dan u razgovorima sa posetiocima davali informacije o privredi i turizmu u Srbiji.
U koordinaciji sa NRW International realizovano je učšeće kompanije „YUMCO“ 14. novembra 2018. godine na štandu Ministarstva privrede SRV u okviru sajma „MEDICA“, a u svrhu pronalaženja partnera u oblasti tekstilne industrije koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme koristeći tzv.  „pametne tekstilne materijale“.

Prema podacima koji su dostupni za trgovinsku razmenu u 2017. godini ukupna razmena između Srbije i SRV iznosila je 620 miliona evra što je porast u odnosu na 2016 (oko 476 miliona evra), od čega je iz Srbije u SRV izvezeno robe u vrednosti od 269 miliona evra, tj. znatno više nego u prethodnoj godni (191 mil. evra u 2016), dok je u našu zemlju iz SRV uvezeno robe u vrednosti od 351 miliona evra (u 2016 bilo 285 mil evra). Procenjuje se da u ukupnoj razmeni Srbije sa Nemačkom SRV učestvuje sa 14,9% u izvozu (u 2016 bilo oko 13%) i 14,4% u uvozu (u 2016. Bilo 13%). SRV iz Srbije najviše uvozi: hemijske proizvode (19,2%), odeću (16,9%), prehrambene proizvode (10%), elektronsku opremu (6,9%) i metale (6,4%). Iz SRV u Srbiju najviše se izvoze: metali (20,7%), mašine (20,1%) hemijski proizvodi (19,1%), automobili i autodelovi (6,9%), proizvodi od gume i plastike (5,3%). Bilateralni odnosi
BILATERALNA SARADNjA SRBIJA-SEVERNA RAJNA-VESTFALIJA
Bilateralni odnosi