| |     Deutsch | english  
Naslovna
Generalni konzul Branislava Perin Jaric posetila je sajam medicinske opreme u Diseldorfu i bila gost na štandu Ministarstva privrede Severene Rajne Vestfalije.Generalni konzul Branislava Perin Jarić sa potpredsednicom pokrajinskog parlamenta Severne Rajne Vestfalije Angelom Frajmut, Elenom Matekinom iz NRWInvest i generalnim konzulima SAD, Francuske, Grčke, Turske i Kanade.Generalni konzul Branislava Perin Jarić, zajedno sa predstavnicima Konzularnog kora, razgovarala sa ministrom za finansije Severne Rajne Vestfalije Lutc Linenkemperom u Industrijskom klubu u Diseldorfu.Generalni konzul Branislava Perin Jarić, posetila je 28. Gala Balet u Dortmundu i susrela se sa direktorom Baleta Xin Peng Wangom, direktorom Pozorišta u Dortmundu Tobias Ehingerom i srpskom balerinom, članicom dortmunskog pozorista i baleta Jelenom Anom Stupar.Увођење виза за улазак грађана Србије на територију Ирана

Одлуком владе Исламске Републике Иран, а на основу реципроцитета, стављена је ван снаге Одлука о безвизном режиму за држављање Републике Србије, носиоце обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 25. октобра 2018. године и од тог тренутка држављанима Републике Србије за улазак и боравак на територији Исламске Републике Иран потребна је виза.Ученици српске школе у Диселдорфу са учитељицом Миром Деч на изложби у Ратхаусу „Ми код вас – суживот који траје 50 година“Састанак државног секретара Ивице Тончева са представницима дијаспоре у Генералном конзулату Републике Србије у Диселдорфу

Током посете државног секретара Тончева Диселдорфу, у Генералном конзулату Републике Србије у Диселдорфу организован је састанак са представницима српских удружења и клубова у Северној Рајни Вестфалији. Састанку је присуствовало око 15 удружења, која су упознала државног секретара са својим активностима, проблемима са којима се суочавају у раду, али и са предлозима за унапређење положаја Срба у овој покрајини. 
                Централне активности, на којима су српска удружења и истакнути појединци ангажовани, су хуманитарни рад (КУД Леверкузен, КУД „Извор“ Реклингхаусен), размена ђака (Б. Радуловић, Музичка школа у Солингену), стипендирање лекара из Србије (Удружење лекара СРВ), научна сарадња са институцијама и научним радницима у Србији (С. Стопић, професор Универзитета у Ахену), активности на унапређењу књижевних, фолклорних и хорских традиција Срба у СРВ (Југословенско-немачко друштво, КУД Ратинген), као и организoвање спортских догађаја (КСЦ Тесла, Централни савет Срба). 
                Међу проблемима са којима се суочавају, српска удружења у првом реду истичу недостатак средстава за реализацију пројеката, недостатак адекватних просторија за обављање активности, проблем непостојања двојног држављанства, али и недовољну видљивост српске заједнице у овој покрајини услед слабог присуства у локалним институцијама и политичком животу покрајине. 
                Државни секретар Тончев је упознао саговорнике из удружења са конкретним конкурсима које расписује Управа за дијаспору, а који су намењени суфинансирању пројеката од значаја за унапређење живота српских заједница у иностранству. Уједно, позвао је саговорнике да у предвиђеним роковима достављају конкурсну документацију, како би могли да добију средства која им недостају за финансирање својих пројеката. 
                На састанку је договорено да се током новембра, у Генералном конзулату Србије у Диселдорфу, одржи састанак на којем би се разговарало о координацији активности ради постизања боље организације у спровођењу пројеката и јединстванијег наступа према немачким органима.
 


Изложба „Ми код вас – заједништво које траје педесет година“

Изложба коју је организовао Генерални конзулат Републике Србије поводом 50 година од потписивања споразума о запошљавању грађана тадашње Југославије у Савезној Републици Немачкој, „Ми код вас – заједништво које траје педесет година“ отворена је у  Градској кући 08.10.2018. у 17 часова. Изложбу је отворио државни секретар за дијаспору у МСП Ивица Тончев и заменик градоначелника Диселдорфа Фридрих Г. Концен. Отварању су присуствовали представници политичког, културног и привредног  живота немачке покрајине Северна Рајна-Вестфалија и Србије, чланови дипломатског кора, чланови српске дијасопоре и други гости. Изложби су, између осталих, посетили и генерални конзули држава са простора бивше Југославије, Генерални конзул Босне и Херцеговине и Македоније, генерални конзул Грчке Калвини, почасни конзул Албаније, потом професор Бадо Хомбах, председник удружења Диселдорф Јонгес Р.Ролсквел, менаџер за међународно пословање Метроа М.Фридрих, NRW Инвест Е.Матекина, представници српске православне цркве на челу са новоизабраним владиком Григоријем и остали бројни гости.        
                Генерални конзул Бранислава Перин Јарић поздравила је све присутне и обратила се посебно представницима српске дијаспоре речима да је ова изложба посвећена њима. Захвалила се градоначелнику Гајзелу на подршци у реализацији овог пројекта, указала да су тзв. гастарбајтери свакако део историје Р.Србије, али и део историје Северне Рајне Вестфалије и Немачке и да су заједно са Немацима, Грцима и Турцима заједно градили ову покрајину.
                Државни секретар Ивица Тончев је подсетио да Србија одржава изузетно добру сарадњу са са немачким савезним покрајинама на свим нивоима  и да је потписивање споразума о запошљавању пре пола века био почетак једног заједничког успешног суживота. Наводи да унапређењу билатералних односа у великом делу доприноси стални успон привредне сарадње и да велики део немачких инвеститора долази управо из Северне Рајне Вестфалије, покрајине у којој живи највећи број грађана нашег порекла. Оценио је да изложба фотографија носи у себи историјску вредност и истиче значај који су гостујући радници са наших простора  имали за напредак и јачање свеукупних односа и постали нераскидива спона сарадње Србије и Немачке. Он је указао на то да подаци немачких институција потврђују да су грађани пореклом из Србије успешно интегрисани у немачко друштво.
                Представник српске дијаспоре Љиљана Умиљеновић из српског удружења „Никола Тесла“, направила је историјски осврт о потписивању Уговора који је тадашња Западна Немачка закључила са СФРЈ 1968., доласку наших радника на ове просторе и њиховој интеграцији.
                Гости су остатак вечери провели у пријатној атмосфери, где су послужена су српска вина и храна.Изложба фотографија ће бити отворена до 15.октобра.
 


Државни секретар Тончев разговарао са државном секретарком Серап Гулер

Током службеног боравка у Диселдорфу, државни секретар Ивица Тончев је 09. октобра 2018. године посетио владу немачке покрајине Северне Рајне Вестфалије у којој се сусрео са Серап Гулер, државном секретарком за питања интеграција у Министарству за децу, породицу, избеглице и интеграцију. 
 
Тончев је у разговору са немачком колегиницом истакао да су српски грађани успешно интегрисани у немачко друштво на задовољство обе државе. Током разговора се осврнуо на неколико конкретних тема које се тичу положаја Срба у Северној Рајни Вестфалији у којој према званичним подацима живи око 70.000 наших грађана али незванично тај број увелико надмашује 100.000.
 
Државни секретар је истакао да постоји потреба за синхронизованијом сарадњом када се ради о ангажовању учитеља српског језика у покрајинским школама. С тим у вези је констатовано да треба активније укључити лектора из Келна при селекцији учитеља. Наглашено је да у покрајини има чак 16 српских црквених општина око којих се окупља велики део дијаспоре.
 
Било је и говора о „одливу мозгова" и миграцијама наших држављана у СР Немачку. Констатовано је да Србија жели интензивну сарадњу са СР Немачком али да наша земља не може благонаклоно да гледа на велики одлив стручњака из Србије, који се школују у нашој земљи а потом одлазе у западне државе попут Немачке остављајући својеврсне рупе на тржишту рада у Србији. Из тог разлога је државни секретар сугерисао да је потребно пронаћи модалитете који ће свакако омогућавати размену стручњака на тржишту рада али и повратак дела њих у Србију где ће настављати са радом имајући у виду да Србија бележи озбиљан привредни раст и да бележи експанзију у областима попут „ИТ индустрије" и грађевинарства. Из тог разлога Тончев је нагласио да Србија себи не може да приушти велики одлив стручњака који се школују у матици и изнео је очекивања да ће Немачка имати то у виду у даљем креирању својих политика у вођењу тржишта рада.
 
На састанку је констатовано и да је српска дијаспора у СР Немачкој из визуре ресора унутрашњих послова изузетно интегрисана и да је стопа криминалитета када се ради о српској популацији веома ниска и да је последњих година пала са 4% на 2%, према подацима покрајинске полиције.
 
Разговор двоје званичника је протекао у пријатељској атмосфери али и у конструктивној размени мишљења која за циљ има што квалитетнију и бољу интеграцију српске заједнице у покрајини. С тим у вези, државни секретар Тончев је замолио госпођу Гулер да се пронађу модалитети за добијање додатних и адекватнијих просторија за рад српских клубова којих има око 20 у Северној Рајни Вестфалији.
 


Pesničko veče u Hildenu

Generalni konzul Branislava Perin Jarić je 06. oktobra 2018. godine  zajedno sa gradonačelnicom Hildena Brigite Alkenings otvorila međunarodno pesničko veče u Hildenu koje je organizovao grad Hilden i Jugoslovensko-nemački kulturni savez. Generalni konzul Perin je pozdravila prisutne poštovaoce poezije i proze i ukazala da je Severna Rajna Vestfalija od velike važnosti za Republiku Srbiju. Podsetila je da u ovoj pokrajini živi i najveća srpska zajednica u Nemačkoj i da je poseta Predsednika Republike Srbije u maju ove godine bila baza za dalje produbljivanje i inteziviranje, ne samo političkih i privrednih, već i kulturnih odnosa između Srbije i Severne Rajne Vestfalije. Perin je istakla da ovi odnosi  sežu stotinama godina unazad u vremena kada su Vuk Karadžić i Volfgang Gete sarađivali, kada su braća Grim prevodila naše narodne pesme, umotvorine i priče i obrnuto kada je pesnik Aleksa Šantić prevodio pesme Hajnriha Hajnea. Ukazala je i da je srpski nobelovac i izvesno vreme i srpski ambasador u Berlinu Ivo Andrić bio veliki poštovalac nemačke poezije, kao i Laza Lazarević i Branko Radićević. Perin je istakla da su svi oni gradili kulturne mostove između naša dva naroda i da je naš zadatak da njihovo delo nastavimo i inteziviramo i ukazala da ovom pesničkom večeri dajemo značajan doprinos tome.Razgovor generalnog konzula Branislave Perin Jarić sa govornikom CDU za Evropu u pokrajinskom parlamentu gospodinom Oliverom Krausom.Učešće Generalnog konzulata Republike Srbije na 34. takmičenju u pucanju koje organizuje pokrajinska komanda Vojske Severne Rajne Vestfalije za Jan Velem Pokal.KONKURS MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA R SRBIJE ZA SUFINANSIRANJE MOBILNOSTI UMETNIKA I PROFESIONALACA U OBLASTI KULTURE I UMETNOSTI

Detaljnija obavestenja su dostupna na veb sajtu       www.kultura.gov.rs/konkursiKONKURS MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA R SRBIJE ZA SUFINANSIRANJE MOBILNOSTI UMETNIKA I PROFESIONALACA U OBLASTI KULTURE I UMETNOSTI
Detaljnija obavestenja su dostupna na veb sajtu www.kultura.gov.rs/konkursi
 
Ministarstvo kulture i informisanja godinama unazad sprovodi konkurse u razlicitim oblastima kulture i imetnosti, u cilju pruzanja podrske akterima i projektima u kulturi koji svojim kvalitetom doprinose promociji kulture Srbije, kako u zemlji tako i u inostranstvu, s tim da je rec o podrsci koja se pruza profesionalnim kadrovima i strucnjacima u oblasti kulture i umetnosti.
 
Tokom septembra u Sektoru za medjunarodne odnose u EU integracije u oblasti kulture, bice otvoren drugi Konkurs za podrsku mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture ( iskljucivo prevoz), te Ministarstvo kulture i informisanja moli da zainteresovani umetnici koji se obracaju DKP R. Srbije sa molbom za sufinansiranje aktivnosti budu obavesteni o ovoj mogucnosti.  
 


Diseldorf IN

Na “Diseldorf IN”, najpoznatijem i najvećem networking  događaju koji organizuje „Rheinische Post“ u Diseldorfu, predstavnici diplomatskog kora imali su priliku da 2. jula šutiraju loptu u ime svoje države.  Tema “Diseldorf IN” ovaj put je Svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji. U ime Republike Srbije loptu je šutirala generalni konzul Branislava Perin Jarić. Српско вече у Падерборну

У дворцу у немачком граду Падерборну, у тзв.  „Шлосхали“ 29. јуна 2018. године, у организацији „Друштва српско-немачког пријатељства Никола Тесла“ свечано је отворено „Српско вече“, као увод у Фест интернационалних сусрета који се сваке године одржава у овом граду. Наиме, ове године гост држава била је Србија. Више од 200 присутних гостију поздравили су Љиљана Умиљеновић, председница поменутог друштва, заменик градоначелника Падерборна Мартин Пантке, председник Савета за интеграцију Реџеп Алпан и Бранислава Перин Јарић, генерални конзул Р. Србије у Северној Рајни-Вестфалији. 
Велико интересовање присутних Немаца из градске скупштине и других институција изазвало је предавање које је господин Рихард Ерб, пријатељ Удружења припремио као кратак преглед српске историје, потом информације о српском језику, култури и обичајима српског народа који су представљени на досетљив и занимљив начин. Било је речи и о броју и положају Срба у Немачкој, као и о узајамним економским односима између Србије и Немачке. 
Предавање је било испуњено блоковима Игара са Косова, из Драгачева и из Радујевца, које су одиграли чланови Културно-уметничког друштва „Борац“ из Солингена. За време вечере приказивани су видеоснимци са природним и туристичким понудама Србије. Деца која похађају наставу српског језика отпевала су „Тамо далеко“, „Оро“ и „Ђурђевдан“ и изрецитовали песму „Домовина“.  Громогласним аплаузом пропраћене су и две песме „Ово је Србија“ и „Пукни зоро“ које је отпевао Горан Аврамовић.
 


Diskusija na temu „Zapadni Balkan“ na Univerzitetu u Bonu

Na Univerzitetu u Bonu 6. Juna 2018. godine održana je diskusija na temu „Nemirni Balkan“ na kojoj su pored moderatora profesora Bode Hombaha, učešće uzeli bivši ministar inostranih poslova Makedonije i predsednik Skupštine UN dr Srđan Kerin i generalni konzul Republike Srbije u Diseldorfu Branislava Perin Jarić. Profesor Hombah je kontstatovao da je pre 25 godina prestalo da zvecka oružje na Zapadnom Balkanu i da evropska perspektiva koja je ponuđena regionu u tome odigrala veliku ulogu. Panelisti su govorili o preperkama koje još uvek stoje naputu punom članstvu država ZB u EU. Dr Srđan Kerin je ukazao da, uprkos stavu da su Bugarska i Rumunija prerano ušle u EU i da Brisel ne želi da ponovi istu grešku, postavio pitanje gde bi sada u privrednom i demokratskom razvoju bile ove države da nisu u to vreme postale članice EU. Generalni konzul Perin Jarić je ukazala da su države ZB sa verom u budućnost u EU krenule u bolne reformske procese, da se one danas nalaze na različitim stupnjevima evropske integracije, ali da je, ako se uzmu u obzir finansijski i trgovinski odnosi, geografski položaj i politička saradnja, jasno da je ZB odavno deo sistema EU. Istakla je da sada države ZB treba da iskoriste šanse koje su im otvorene tzv. Berlinskim procesom i Evropsko strategijom Evropske komisije iz februara ove godine  i ukazala na važnost da sa strane Brisela članstvo u EU ostane realna opcija u bliskoj budućnosti.Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Azerbejdžan, nosioce običnih pasoša

Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Azerbejdžan, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od stoosamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka stupa na snagu 2. juna 2018. godine. Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša
Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima.  Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 39/2018 od 25. maja 2018. godine. Odluka stupa na snagu 2. juna 2018. godine. 
Državljani ove države, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R Srbije. Ukoliko žele da uđu u R Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.  


Посета председника Републике Србије Диселдорфу

 

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је Диселдорф 15. маја 2018. године и том приликом сусрео се са председником Владе Северне Рајне Вестфалије Армином Лашетом и министром за економију, дигитализацију, иновације и енергију Анреасом Пинквартом. Разговарало се о економским и политичким темама, а председник Владе Лашет изразио је подршку европским интеграцијама Србије. У скопу посете одржан је Привредни форум Србија – Северна Рајна Вестфалија на коме је учешће узело 80 немачких компанија и на коме се представила република Србији као атрактивна инвестициона дестинација. Штанд Републике Србије на Дану Европе у Диселдорфу, 6. маја 2018

Република Србија је први пут ове године учествовала на манифестацији Дан Европе у Диселдорфу на којој иначе учествују земље чланице ЕУ. Гост на штанду Републике Србије био је градоначелник Диселдорфа Томас Гајсел, а бројним посетиоцима су током целог дана пружане информације о нашој земљи, дељене туристичке брошуре и проспекти, а многи од њих су уживали у дегустацији српских вина.Десетогодишњица Културно уметничког друштва Извор из Реклингхаузена

Културно уметничко друштво Извор из Реклингхаузена прославило је десет година успешног рада. 
Присутне је поздравила заменица градоначелника града Реклингхаузена Марита Бергмајер и пожелела КУД-у Извор даљи успех и истакла да су они у последњих десет година својим културним колоритом обогатили „нови“ завичај Северну Рајну Вестфалију. Генерални конзул Републике Србије у Диселдорфу Бранислава Перин Јарић пожелела ја руководству и члановима овог културног уметничког друштва да наставе са радом и подржала их у настојању да поносно представљају културу и традицију своје земље на овом простору.
 


Program „Migracije za razvoj“, 26-27.5.2018. godine, Berlin
Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ) nas je obavestila o radionici koja će se održati 26-27. maja 2018. Godine u Berlinu, na koju se pozivaju zainteresovana lica srpskog porekla, odnosno državljani Republike Srbije. Radionica će biti otvorenog tipa, uz neophodnu prijavu. 
Sve informacije o ponudi Centra za međunarodne migracije i razvoj dostupne su na njihovom sajtu: www.cimonline.de/en/html/index.html.


Генерални конзул на пријему ЦДУ- Бургалтендорф Есен

Генерални конзул Републике Србије у Дизелдорфу, госпођа Бранислава Перин Јарић на новогодишњем пријему ЦДУ Бургалтендорф Есен са господином Дејвидом Мекалистером, шефом Одбора за спољне послове у Европском парламенту и известиоцем за Србију и господином Томасом Куфеном, градоначелником града Есена.Дегустација српских вина у просторијама Генералног конзулата

У просторијама Генералног конзулата у Диселдорфу је 19.03.2018. године одржана презентација и дегустација српских вина. Манифестација је организована у сарадњи са Привредном комором Србије, а поводом учешћа наших излагача на сајму ПРОВАЈН – највећем стручном сајму вина у свету, који се ових дана одржава у Диселдорфу.  
На дегустацији у просторијама ГК, учествовали су сви излагачи из Србије, представници Привредне коморе Сrбије, а међу гостима био је и Вулф Ерих, заменик директора привредне коморе у Дортмунду, Елена Матекина из „НРВ Инвест“, организације за развој инвестиционих потенцијала покрајине, као и Џесика Брајткопф саветник градоначелника Диселдорфа, задужена за међународну сарадњу.
 


Посета директора сајма „Провајн“ Берлемана штанду Србије

Представници Генералног конзулата су током трајања „Провајн“ сајма у Диселдорфу обишли српски штанд на коме је излагало 13 винарија, а 20.03.2018. године директор сајма Берлеман одазвао се позиву генералног конзула Б. Перин Јарић да заједно обиђу наш штанд. Берлеман је издвојио за разговоре са српским излагачима и дегустацију српских вина неочекивано пуно времена. Том приликом, Берлеману је указано да постоји велики интерес српских винарија да учествују на овом сајму те да би било добро да следеће године добијемо више простора за излагање, као и да су аутохтоне сорте грожђа у Србији од којих се праве вина интересантна не само за добављаче у Европи већ и шире.  Ukidanje viza za srpske državljane za St. Vincent i Grenadin

Vlada St. Vincent i Grenadina je donela Odluku kojom je ukinula vize naši državljanima, nosiocima svih pasoša, za ulazak i boravak na njenoj teritoriji do 30 dana, u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 21. februara 2018.godine.Sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

13. mart - Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje jednom godišnje Konkurs za finansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Više informacija, uslove i način realizacije Konkursa možete pronaći na sledećim linkovima: Konkurs za sufinanasiranje projekata organizacija iz dijaspore  i  Konkurs za sufinansiranje projekata organizacija iz regiona.
Rok za dostavljanje projekata je 30. mart 2018. godine. 


Odluka o ukidanju viza nosiocima pasoša R.Srbije za ulazak u R.Kolumbiju

Vlada R. Kolumbije je donela Odluku kojom je ukinula vize državljanima R. Srbije, nosiocima svih pasoša za ulazak i boravak na njenoj teritoriji do 90 dana, uz mogućnost produžetka dodatnih 90 dana, u periodu od 180 dana u jednoj kalendarskoj godini. Odluka je stupila na snagu 14. februara 2018. godine. Odluka o ukidanju viza za državljane Gruzije

Vlada R Srbije je na sednici održanoj 08. marta 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, ukoliko ne postoje  smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“, br. 18/2018 od 9. marta 2018. godine i stupila je na snagu danom objavljivanja, odnosno  9. марта 2018. године.Poseta generalnog konzula centrali Telekoma u Bonu

Generalni konzul Branislava Perin Jarić je 15. februara 2018. godine posetila centralu Deutsche Telekoma u Bonu i tom prilikom se susrela sa dr Klausom Steinmaurerom, potpredsednikom Međunarodnih regulatornih poslova u Deutsche Telekom.Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Komonvelt, Bahama, Barbadosa, Jamajka, Svetog Vincenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbija
Obaveštavamo da je Vlada R Srbije na sednici održanoj 06. februara 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vincenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbija, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R Srbiju, u period od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Sl. glasniku R Srbije“ br. 10/2018 od 7. februara 2018. godine i stupa na snagu 15. februara 2018. godine.
Državljani navedenih država, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R Srbije u period koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R Srbije. Ukoliko žele da uđu u R Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.  
 


Klub Sveti Sava iz Leverkusena obelezio je svoju slavu Sveti Sava u svecanim gradskim prostorijama zgrade Bürgerhaus Alkenrath.
Novoizabrana uprava kluba na celu sa predsednicom Dragicom Stojanovic potrudila se da i ove godine slavu Sveti Sava obelezi na dostojanstven nacin. Svecanu salu su ispunile visoke zvanice iz samog grada Leverkusena, prijatelji Kluba iz okolnih gradova, kao i sami clanovi Kluba. Nakon kratkog pozdrava predsednice kluba i gradonacelnika Leverkusena Bernarda Marevski, program je obogatio nastup folklornog drustva Zore iz Ratingena i Radosti iz Leverkusena.
Ispred generalnog konzula prisustvovala je vicekonzul Jelena Tomovic Bajic 
 
 


KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI PREVODJENJA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNJIZEVNOSTI U 2018. GODINI

Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je Konkurs za sufinansiranje projekata za prevodjenja reprezentativnih dela srpske knjizevnosti u inostranstvu, kao i kulturne delatnosti Srba u inostranstvu u 2018. Godini. Rok za podnosenje konkursnih prijava je 16. Mart 2018. Godine. Tekstovi konkursa i prateci prijavni obrasci nalaze se na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja www.kultura.gov.rs.Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša

Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša stupio je na snagu 17. Januara 2018.godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do devedeset dana od datuma ulaska.Svečana dodela nagrade za doprinos održivosti i zaštite svetskih mora

Generalni konzul Republike Srbije Branislava Perin Jarić prisustvovala je prijemu Blue Motion Night na sajmu u Diseldorfu i svečanoj dodeli nagrade za doprinos održivosti i zaštite svetskih  mora koju je organizovala Fondacija Princa Alberta od Monaka.

Generalni konzul Perin Jarić sa predstavnicima iz NRW Invest i Kabineta gradonačelnika DiseldorfaGODIŠNJI PRIJEM PK ZIGEN 2018.

Generalni konzul Branislava Perin Jarić je 24.01.2018. godine prisustvovala godišnjem prijemu  PK Zigen i tom prilikom se kratko susrela sa šefom frakcije CDU/CSU Bundestaga Volkerom Kauderom.
 
fotograf: Gospodin Carsten Schmale
 


Božićna liturgija u crkvi Sveti Sava

Za više informacija izaberite opciju "Opširnije"


Opširnije...
Ukidanje viza za ulazak u Srbiju drzavljana Gvineje Bisao

Vlada Republike Srbije je na sednici od 08. Decembra 2017. godine donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da uđu, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl.11 Zakona o strancima.Intervju generalnog konzula za "Srpsku ekonomiju"

Branislava Perin Jarić, generalni konzul Republike Srbije u Diseldorfu, dala je intervju u listu "Srpska ekonomija".

Detaljnije.Univerzitet Bon – predavanje na temu „Nemirni Balkan“

На позив професора Боде Хомбаха, gенерални конзул Бранислава Перин је 13.12.2017 године, у оквиру семинара на тему „Немирни Балкан“,  одржала предавање студентима Универзитета у Бону. Том приликом указала је на проблеме са којима се овај регион тренутно суочава и шта је неопходно додатно урадити како би се појачала сарадња између држава у региону, одржала стабилност и остварио привредни напредак и просперитет, а у циљу напретка региона ка пуноправном чланству у ЕУ. Такође, навела је и примере онога што је већ урађено и у чему је и ЕУ помогла. Апеловала је на ЕУ да, без обзира на интерне проблеме са којима се суочава, не заборави регион који је географски, историјски, културно и привредно повезан са њом. Генерални конзул Перин је истакла улогу Републике Србије као фактора стабилности и помирења у региону и као државу која је спремна да отворено разговара о свим отвореним питањима, а зарад боље будућности не само грађана Републике Србије него и свих других у региону.Sednica Poslovnog saveta za dijasporu Privredne komore Srbije 27. decembra 2017. godine

U prostorijama PKS će se 27. decembra 2017. godine sa početkom u 11.00 časova, održati sednica Poslovnog saveta za dijasporu.

Privredna komora Srbije je uputila poziv privrednicima srpskog porekla iz celog sveta, kao i predstavnicima naših poslovnih udruženja i asocijacija u cilju nastavka umrežavanja poslovne i akademske dijaspore sa maticom. Poziv i dnevni red možete preuzeti ovde.Ukidanje viza za boravak u Iranu

Vlada IR Irana donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce običnih pasoša. Prema Odluci, državljani Republike Srbije mogu da uđu i borave na teritoriji IR Iran do 30 dana u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 1. novembra 2017. godine.Скупштина српских лекара у СР Немачкој одржана у Генералном конзулату Републике Србије у Диселдорфу

 

У суботу 18.11.2017. године у Генералном конзулату Републике Србије у Диселдорфу одржана је годишња Скупштина српских лекара у СР Немачкој. Присутне српске лекаре су поздравиле Генерални конзул Бранислава Перин Јарић и вицеконзул Јелена Томовић Бајић са речима да је ово сјајан начин одржавања контакта у оквиру једне струке у дијаспори, како између самих српских лекара којих је велики број у СР Немачкој, тако и са Генералним конзулатом и Републиком Србијом.

 

Представници лекара су упознали генералног конзула са проблемима са којима се најчешће сусрећу приликом доласка на рад у СР Немачку, од нострификација диплома, до различите праксе у различитим немачким покрајинама када је реч о признавању искуства из Републике Србије и испита, до потешкоћа због немачког језика. Међутим, сви су сагласни да се њихова стручност поштује и да раде у добрим колегијалним окружењима у немачким болницама.

 

Генерални конзул Бранислава Перин Јарић  је присутнима указала да их, заправо, види као „амбасадоре“ Србије у СР Немачкој који својим образовањем, стручношћу и радом представљају земљу из које долазе и који и нама у дипломатији помажу да ширимо слику о једном успешној, образованој, стручној и европској Србији.Program «Migracije za razvoj» nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ)

U okviru programa «Migracije za razvoj» nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), aktuelna su dva projekta namenjena visoko kvalifikovanoj radnoj snazi koja živi na nemačkom govornom području – «Diaspora Experts» i «Returning Experts». Za realizaciju projekata je obezbešena finansijska podrška pojedincima i organizacijama od strane GIZ.

 

Više informacija može se pronaći na sajtu GIZ www.giz.de/de/html/index.html i Centra za međunarodne migracije i razvoj CIM: www.cimonline.de/en/index.asp

 

1.       Returning Experts Service

Podrška zaposlenju kvalifikovanih stručnjaka srpskog porekla prilikom povratka iz Nemačke, u cilju metodološkog i stručnog osnaživanja organizacija u Srbiji.

Zainteresovanim stručnjacima koji se registruju preko našeg sajta www.cimonline.de program nudi sledeće usluge:

·         savetovanje u vezi sa povratkom i karijernim vođenjem

·         predlaganje slobodnih radnih mesta koja su ponuđena u okviru programa u Srbiji

·         povezivanje sa poslodavcima

·         za zaposlenje na pozicijama koje su iz oblasti međunarodne razvojne saradnje moguće je dobiti dodatak na lokalnu platu u trajanju od 2 godine, koji se isplaćuje direktno stručnjaku

·         refundacija putnih troškova i troškova preseljenja iz Nemačke

·         umrežavanje i trening na temu Knowledge Exchange

Uslov za stručnjake jeste da imaju ili stečenu kvalifikaciju u Nemačkoj u trajanju od najmanje godinu dana, ili radno iskustvo kao kvalifikovan stručnjak u Nemačkoj u trajanju od minimalno 2 godine, kao i da nije prošlo više od godinu dana od povratka u Srbiju u trenutku apliciranja za program.

Poslodavci koji su zainteresovani za zaposlenje kvalifikovanih stručnjaka srpskog porekla koji se vraćaju iz Nemačke mogu slobodne pozicije oglasiti i ponuditi preko našeg sajta i mreže kontakata.

 

2.       Internship

Podrška za praksu u organizacijama u Srbiji, u trajanju od 3-6 meseci za osobe srpskog porekla, koje su ili studenti na nekom od fakulteta u Nemačkoj ili su nedavno završili studije u Nemačkoj.

Zainteresovane osobe takođe treba da se registruju preko sajta www.cimonline.de kako bi ostvarile pravo na sledeće usluge:

·         savetovanje u vezi sa obavljanjem prakse u Srbiji

·         predlaganje slobodnih pozicija za praksu, koja su ponuđena od organizacija u Srbiji

·         povezivanje sa poslodavcima

·         mesečnu nadoknadu za obavljanje prakse u iznosu od 300€

·         refundaciju putnih troškova

Pozicije za praksu mogu biti oglašene i ponuđene preko našeg sajta i mreže kontakata.

 

3.       Short Term Diaspora Experts

Podrška za kratkoročne angažmane stručnjaka srpskog porekla iz dijaspore u Nemačkoj kod organizacija u Srbiji. Minimalno trajanje angažmana je 3 nedelje a maksimalno 6 meseci.

Zainteresovani stručnjaci se takođe trebaju registrovati preko našeg sajta www.cimonline.de, čime stiču mogućnost za sledeće usluge:

·         predlaganje pozicija za kratkoročne angažmane ponuđene u okviru programa u Srbiji

·         povezivanje sa poslodavcima, odnosno organizacijama u Srbiji

·         nadoknadna troškova u iznosu od 50,-€ dnevno odnosno 1500,-€ mesečno, u zavisnosti od trajanja angažmana u Srbiji

·         refundacija putnih troškova i troškova osiguranja

·         umrežavanje i trening na temu Knowledge Exchange

Organizacije u Srbiji koje su zainteresovane za angažovanje stručnjaka iz Nemačke mogu oglasiti i ponuditi pozicije preko našeg sajta i mreže.

 

4.       Support programme to strengthen the engagement of migrant organisation in development cooperation

Grantovi za realizaciju projekata od strane udruženja migranata u Nemačkoj u partnerstvu sa organizacijom u zemlji porekla u maksimalnom iznosu od 40.000,-€ odnosno 90% od ukupne vrednosti projekta.

Jednom godišnje se objavljuje poziv za dodeljivanje sredstava na koji mogu aplicirati zainteresovana udruženja migranata u Nemačkoj. Aplikacija podrazumeva projektnu ideju i navođenje projektnog partnera u matičnoj zemlji migranata. Odabrane projektne ideje u prvom krugu selekcije se dalje dopunjavaju sa detaljnim projektnim predlogom i budžetom, na osnovu kojeg se vrši drugi krug selekcije koji je finalan. Kriterijumi za selekciju projektnih ideja i predloga i budžeta su:

·         obrađuju neku od tema Ciljeva održivog razvoja (SDGs)

·         podržavaju razmenu znanja i ekspertize

·         doprinose lokalnom razvoju i poboljšanju uslova života.

Predložene aktivnosti koje bi bile zastupljene u okviru projekta su:

·         treninzi i obuke za nove tehnologije, metode i procedure

·         treninzi i obuke za poboljšanje kompetencija i stručnih znanja i veština

·         obuke trenera

·         aktivnosti u cilju širenja informacija široj ciljnoj grupi

 

U vezi sa prve tri gore navedene aktivnosti, razlikuje se posredovanje na osnovu oglašenih pozicija i posredovanje na osnovu zainteresovanih stručnjaka. Takođe, ukoliko je već ostvaren dogovor između stručnjaka i organizacije moguća je finansijska podrška GIZ-a, ukoliko su ispunjeni odgovarajući kriterijumi.Okupljanje srpskih studenata u inostranstvu 1.12.2017 – Minhen: „Better links, stronger opportunities“

U Minhenu će se 01.12.2017. godine održati okupljanje srpskih studenata u inostranstvu (ovde možete preuzeti Obaveštenje)

 Takođe, 02.12.2017. godine će se, u Minhenu, u saradnji sa Centrom za dijasporu i predstavništvom Privredne komore Srbije u Nemačkoj organizovati radionica manjeg obima (oko 20-tak osoba).Prijem povodom Konferencije o klimatskim promenama

Generalni konzul Branislava Perin Jarić je 12.11.2017 učestvovala na prijemu povodom održavanja Konferencije o klimatskim promena u Bonu, ciji je domacin bio predsednik Vlade Severne Rajne Vestfalije Armin Lašet.A+A 2017. – Sajam -

U periodu od 17. do 20. oktobra 2017. godine održan je Međunarodni sajam A+A – lične zaštite i bezbednosti na radu i radne opreme, na kome je učestvovalo osam kompanija iz Srbije. Generalni kozul Branislava Perin Jarić obišla je nacionalni štand Srbije i potom na poziv počasnog konzula Pakistana u Severnoj rajni Vestfaliji bila gost na nacionalnom štandu Pakistana.

 ANUGA 2017.

U organizaciji Privredne kompanije Srbije i Razvojne agencije Srbije ove godine se na Međunarodnom sajmu prehrambene industrije „ANUGA 2017" u Kelnu predstavila 21 kompanija iz Srbije. Generalni kozul Branislava Perin Jaric je sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom obišla dva nacionalna štanda.

 Позив на Осму медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону

Удружење новинара Србије (УНС) и Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, позивају вас на осму по реду медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону која ће бити одржана 26. октобра са почетком у 10 сати, у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михаилова 6/III). 

Ове године конференција ће бити посвећена српском језику и култури и улози коју медији и организације дијаспоре и региона имају у њиховом очувању. Биће речи о употреби ћириличких фонтова у дигиталној комуникацији, коришћењу на друштвеним мрежама, као и могућностима повезивања заједнице на Фејсбуку.

На конференцији ће бити представљен пројекат онлајн менторства за унапређење веб сајтова и активизма на друштвеним мрежама медија и организација региона/дијаспоре.

Медији и организације моћи ће да представе своје иницијативе и пројекте којима се промовишу српски језик и чува културно наслеђе.

Пријаве за учешће треба послати до петка, 20. октобра 2017. године на мејл pc@uns.org.rs.

 Ukidanje viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Indonezije (nosioci običnih pasoša)

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 6. oktobra 2017. godine donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indonezije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka stupa na snagu 06.10.2017. godinePredsednik Parlamenta Severne Rajne Vestfalije primio u pokrajinskom parlamentu predstavnike konzularnog kora