| |     Deutsch | english  
Naslovna
Nastava na maternjem jeziku - prijava dece

U pokrajini Severnoj Rajni Vestfaliji se osim redovnih predmeta koje nemački školski sistem nudi, nudi i predmet Herkunftsspachlicher Unterricht Serbisch, koje organizuje Uprava za školstvo grada u kome živite za učenike srpskog porekla od 1. razreda osnovne škole do 10. razreda srednje škole. Jako je važno na vreme upisati dete na pomenutu nastavu, tj. najkasnije do 15. marta.
 
Kako upisati dete na nastavu srpskog jezika?
 
1. U sekretarijatu detetove matične škole zatražiti formular: Anmeldung zur Herkunftssprachlicher Unterricht ili na internet stranicama Uprave za školstvo grada u kiome živite.
2. Popuniti formular i odneti u sekretarijat detetove matične škole. (Ukoliko u sekretarijatu nije poznato šta sa istim da učini, uputiti ih na dotičnu Upravu za školstvo; ukoliko izostane saradnja molimo da nas obavestite na email - info.dusseldorf@mfa.rs kako bi smo pravovremeno reagovali i stupili u kontakt sa školom i Upravom za školstvo).
3. Sekretarijat šalje dalje prijavu Upravi za školstvo. Prijava mora biti poslata najkasnije do 15. marta školske godine, da bi dete ostarilo pravo na nastavu od naredne školske godine. 
Krajem tekuće školske godine od Uprave za školstvo dolazi obaveštenje o detetovom prijemu u školu kao i o vremenu i mestu održavanja nastave.
 
Tokom izvođenja ove nastave deca bivaju ocenjena, pri čemu se ocena unosi u regularno svedočanstvo. 
 
Na kraju 10. razreda dete polaze takozvani Sprachprüfung iz srpskog jezika koji organizuje ministarstvo prosvete NRW i dobija diplomu o vladanju srpskim jezikom. 
 
Nastava je besplatna, kao i udžbenici.
 

Verzija za štampu
Važne informacije
Nastava na maternjem jeziku - prijava dece
Ministarstvo spoljnih poslova i Generalni konzulat Republike Srbije u Diseldorfu svim našim gradjanima žele srećan Dan državnosti!
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Generalni konzulat u Diseldorfu Vama i Vašim porodicama žele srećnu Novu godinu i predstojeće božićne praznike!
AКTUELNI REŽIM ULASКA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANA U REPUBLIКU SRBIJU
Novo radno vreme Konzulata od 01. decembra 2020. godine