| |     Deutsch | english  
Naslovna
Poseta udruženja „Rom e.V.“ u Kelnu

Vicekonzul M. Topalović je 21.06.2013.g posetila udruženje „Rom e.V.“ koje je 1998.g osnovano u Kelnu sa ciljem da prihvati romske porodice koje su dolazile u Nemačku i da im pruži pomoć i podršku u novoj sredini. Tom prilikom je razgovarala sa potpredsednicom udruženja D. Šmic. Ciljevi udruženju su borba protiv rasizma i podsticanje razumevanja između Roma i većinskog stanovništva, dobijanje prava na ostanak i obezbeđenje materijalnih pretpostavki za integraciju rimskih porodica i očuvanje rimskog jezika, tradicije i proučavanje njihove istorije. U Kelnu trenutno živi oko 3000 Roma izbeglih u različito vreme mahom sa prostora bivše SFRJ. U udruženju „Rom e.V.“ postoji stručna služba koja rimskim porodicama pruža usluge savetovanja i posreduje kod nemačkih službi po pitanjima stanovanja, posla, zdravstvenog osiguranja, a njihovu decu prihvata u školu „Amaro Kehr“ (Naša kuća), predškolsko i školsko odeljenje. Rad ovog udruženja delimično finansiraju grad Keln i pokrajina Severna Rajna-Vestfalija, a dnevni list „Kölner Stadt-Anzeiger“, evangelistička crkva iz Kelna i druga udruženja i organizacije podržavaju aktivnosti ovog kluba.
Udruženje poseduje i bogatu biblioteku i arhiv u kojem se nalaze i slike, grafike, fotografije, muzički zapisi, filmovi i dokumentarni filmovi o Romima, njihovoj umetnosti, istoriji, tradiciji i dr. Jedan od novih projekata za decu „Kulturni karavan“ vodi Jovan Nikolić, pisac srpsko-romskog porekla iz Beograda koji živi u Kelnu i koji je za svoju knjigu „Crni gavran, belo jagnje“ 2012.g. dobio nagradu grada Kelna J. Nikolić je član srpskog PEN centra, izdaje knjige proze, poezije, piše drame i angažovan je u promovisanju romske i srpske kulture na ovim prostorima.
 


Verzija za štampu
Vesti

Fatal error: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted (tried to allocate 6020249 bytes) in /home/dkp/public_html/duesseldorf.mfa.gov.rs/odrzavanje/core/com/allow_active_news.php on line 5