| |     Deutsch | english  
Naslovna
Statusna pitanja

Prijava braka sklopljenog pred inostranim organom

Prijava deteta rođenog u inostranstvu

Priznavanje očinstva

Usvojenje

Razvod braka

Sklapanje braka u konzulatu

Generalni konzulat u Diseldorfu ovlašćen je  za sklapanje  braka između državljana Srbije.
Konzularni brak se može sklopiti kada su oba buduća supružnika državljani R.Srbije. U pogledu uslova za zaključenje braka primenjuju se odredbe Porodičnog zakona Republike Srbije.
Lica različitog pola, koja zakonito borave u inostranstvu, i imaju nameru da zaključe brak u diplomatsko konzularnom predstavništvu Republike Srbije, potrebno je da se jave Generalnom konzulatu i prilože javne isprave propisane Porodičnim zakonom Republike Srbije: izvode iz matičnih knjiga rođenih, uverenja o državljanstvu, ne starija od šest meseci i po zahtevu konzularnog funkcionera uverenje o slobodnom bračnom stanju, dokaz o prestanku ranijeg braka, putnu ispravu na uvid i slično. Dokumenta se predaju u originalu.
Brak se zaključuje, odnosno čin zaključenja braka obavlja se, na svečan način, u prostorijama Generalnog konzulata. Ova vrsta braka se ne može sklopiti van prostorija Generalnog konzulata.
Činjenica zaključenog braka upisuje se u matičnu knjigu venčanih koja se vodi u Generalnom konzulatu, a supružnicima se izdaje izvod iz matične knjige venčanih. Nakon sklopljenog braka. Generalni konzulat obaveštava matičara u Republici Srbiji koji vodi matičnu knjigu rođenih za supružnike, o činjenici zaključenja braka, a radi upisa te činjenice u matične knjige rođenih.
Izvodi iz matične knjige venčanih izdaju se u Generalnom konzulatu, a posle isteka kalendarske godine u kojoj je brak zaključen, i u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije-Odeljenju za konzularne poslove u Beogradu, Kneza Miloša 26.
  

Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Generalnom konzulatu.

 


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Odgovori na najčešće postavljena pitanja
Zakazivanje termina za pasoše
Konzularna nadležnost
Cenovnik konzularnih usluga
Putne isprave
Urađeni biometrijski pasoši
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Formulari