| |     Deutsch | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 


 

 

Radno vreme sa strankama:

ponedeljak - petak: 8:30 - 13:00 časova

Radno vreme konzulata:

ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova

Praznici

Od 01.04.2023. godine plaćanje svih konzularnih usluga u Generalnom konzulatu vršiće se isključivo EC- karticama (debitna kartica), do 25. u svakom tekućem mesecu. Od 26. pa do kraja tekućeg meseca, naplata će se vršiti gotovinom.

Odgovori na najčešća pitanja 

za dodatna pojašnjenja, možete se obratiti i  telefonskim putem na broj  +49211 / 239 55 0274, svakim radnim danom od 09-13h 

 

Adresa                                      

Klosterstrasse 79
D-40211 DISELDORF
NEMAČKA

Telefeon: + 49211 / 239-55-00 Lokacija/Mapa
Fax:         + 49211 / 679-86-36 Konzularna nadležnost

E-mail: info.dusseldorf@mfa.rs 

Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.duesseldorf.mfa.gov.rs  

 

 OVDE PROVERITE DA LI JE URAĐEN VAŠ BIOMETRIJSKI PASOŠ

 
(1 osoba = 1 termin, 1 termin = 1 usluga, za svaku osobu i za svaku uslugu morate zakazati termin)
 
 

Važno obaveštenje - ZAKAZIVANJE TERMINA

 
 
Obaveštavamo vas da je ZA SVE KONZULARNE RADNJE u GK Srbije u Diseldorfu neophodno zakazati termin. 
 
Za sledeće radnje nije potreban termin:

- Preuzimanje urađenog pasoša

- Zakazivanje venčanja u GK

- Izdavanje sprovodnice

 

 

 

       

 

 
Nastava na maternjem jeziku - prijava dece

U pokrajini Severnoj Rajni Vestfaliji se osim redovnih predmeta koje nemački školski sistem nudi, nudi i predmet Herkunftsspachlicher Unterricht Serbisch, koje organizuje Uprava za školstvo grada u kome živite za učenike srpskog porekla od 1. razreda osnovne škole do 10. razreda srednje škole. Jako je važno na vreme upisati dete na pomenutu nastavu, tj. najkasnije do 15. marta.
 
Kako upisati dete na nastavu srpskog jezika?
 
1. U sekretarijatu detetove matične škole zatražiti formular: Anmeldung zur Herkunftssprachlicher Unterricht ili na internet stranicama Uprave za školstvo grada u kiome živite.
2. Popuniti formular i odneti u sekretarijat detetove matične škole. (Ukoliko u sekretarijatu nije poznato šta sa istim da učini, uputiti ih na dotičnu Upravu za školstvo; ukoliko izostane saradnja molimo da nas obavestite na email - info.dusseldorf@mfa.rs kako bi smo pravovremeno reagovali i stupili u kontakt sa školom i Upravom za školstvo).
3. Sekretarijat šalje dalje prijavu Upravi za školstvo. Prijava mora biti poslata najkasnije do 15. marta školske godine, da bi dete ostarilo pravo na nastavu od naredne školske godine. 
Krajem tekuće školske godine od Uprave za školstvo dolazi obaveštenje o detetovom prijemu u školu kao i o vremenu i mestu održavanja nastave.
 
Tokom izvođenja ove nastave deca bivaju ocenjena, pri čemu se ocena unosi u regularno svedočanstvo. 
 
Na kraju 10. razreda dete polaze takozvani Sprachprüfung iz srpskog jezika koji organizuje ministarstvo prosvete NRW i dobija diplomu o vladanju srpskim jezikom. 
 
Nastava je besplatna, kao i udžbenici.
 

Ministarstvo spoljnih poslova i Generalni konzulat Republike Srbije u Diseldorfu svim našim gradjanima žele srećan Dan državnosti!


 
 
KUD „Izvor“ - 16. godišnjica postojanja

U Reklinghauzenu je 24.02.2024. godine od strane KUD „Izvor“ obeležena 16. godišnjica postojanja ovog društva koje se bavi ne samo kulturno-umetničkim radom, već pre svega dugogodišnjim humanitarnim aktivnostima. U tom smislu poznati su i institucijama grada Reklingauzena, što je u svom obraćanju podvukao i gradonačelnik Lajb. Na proslavi su učešće uzela još pet srpskih kulturno-umetničkih društva iz SRV (Esen, Dortmund, Leverkuzen, Bilefeld, Ratingen), kao i dva iz Holandije (Roterdam i Antverpen).
U obraćanju pred nekoliko stotina prisutnih, konzul Perić je rekla da sam naziv udruženja „izvor“ ukazuje na poreklo i početak, a KUD „Izvor“ neprekidno godinama radi na tome da se srpsko poreklo njegovih članova i onih Srba koji žive i rade u Reklinghauzenu i okolini ne zaboravi, već aktivno predstavlja u nemačkom društvu srpskom muzikom, folklorom, jezikom i pomenutim projektima saradnje SRV i Srbije. Perić se zahvalila upravi društva i poželela još puno godina uspešnog rada.


Dan državnosti Republike Srbije - 15. februar 2024. godine

Povodom Dana državnosti Republike Srbije organizovan je prijem na koji su pozvani predstavnici dijaspore i crkve, lekarskog udruženja, profesori univerziteta, inženjeri i poslovni ljudi iz Diseldorfa, Kelna, Dortmunda, Esena, Solingena i Leverkuzena


Prva Smotra Dečijeg Stvaralaštva - Hilden

U subotu 13.01.2024. godine održana je “Prva smotra dečijeg stvaralaštva” u prelepoj zgradi opštine Grada Hildena. Vicekonzul Jelena Rodić je prisustvovala svečanoj ceremoniji predstavljanja talentovane mlade dece kroz muziku, recitaciju I javni nasstup. Posebno smo ponosni što je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u region prepoznala potencijal Udruženja Jugoslovensko-nemačkog kulturnog prijateljstva iz Hildena i napor učiteljice Sanje Damnjanović da približi srpsku kulturu najmlađima i da ih motiviše na učenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma.
Čestitamo roditeljima i mladima na predanom radu i nezaboravnom danu. Želimo im nastavak uspešnog rada stvaranje rezultata na koje ćemo svi biti ponosni.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova