| |     Deutsch | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 


 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 8:30 - 13:00 časova 

Praznici

 

Odgovori na najčešća pitanja 

za dodatna pojašnjenja, možete se obratiti i  telefonskim putem na broj  +49211 / 239 55 0274, svakim radnim danom od 09-13h 

 

Adresa                                      

Klosterstrasse 79
D-40211 DISELDORF
NEMAČKA

Telefeon: + 49211 / 239-55-00 Lokacija/Mapa
Fax:         + 49211 / 679-86-36 Konzularna nadležnost

E-mail: info.dusseldorf@mfa.rs 

Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.duesseldorf.mfa.gov.rs  

 OVDE PROVERITE DA LI JE URAĐEN VAŠ BIOMETRIJSKI PASOŠ

 
(1 osoba = 1 termin, 1 termin = 1 usluga, za svaku osobu i za svaku uslugu morate zakazati termin)
 
 
 
Važno obaveštenje - ZAKAZIVANJE TERMINA
 
 
Obaveštavamo vas da je ZA SVE KONZULARNE RADNJE u GK Srbije u Diseldorfu neophodno zakazati termin. Izuzetak je izdavanje sprovodnice za prenos posmrtnih ostataka. Prvi slobodni termini za podnošenje zahteva za izdavanje novog pasoša su u 2023. godini.
 
 
 
 

10.09.2021.

Republika Srbija je 09.09.2021.godine donela odluku o priznavanju potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv zarazne bolesti Covid-19 koju izdaju nadležni organi ili ustanove Savezne Republike Nemačke. Lica koja poseduju potvrde o potpunoj vakcinaciji mogu ući u Republiku Srbiju bez negativnog RT-PCR ili Antigen FIA Rapid testa.

 

       

 

 
Dan državnosti Republike Srbije


Generalni konzulat Republike Srbije u Diseldorfu vam čestita 15. septembar "Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave"

 

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je državni praznik koji se, 15. septembra, praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Praznik se simbolično proslavlja na dan Proboja solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.


 
 
Generalni konzul u poseti gradu Monhajmu na Rajni

22.06.2022.

Generalni konzul gospođa Branislava Perin je, kao gost gradonačelnika Monhajma na Rajni gospodina Danijela Cimermana, imala priliku da poseti ovaj grad i da se upozna sa njegovim funkcionisanjem. Gradonačelnik Cimerman je gospođu Perin upoznao sa razvojem grada i njegovih službi u oblasti ekonomije, novih tehnologija i kulture.


Betovenov maraton u Dortmundu

20.06.2022.

Zajedničkim koncertom beogradske i dortmundske filharmonije, održanim 19. juna ove godine, svečano je obeleženo 250 godina od rođenja Ludviga fon Betovena. U svečanosti je učestvovalo 250 muzičara i jedan dirigent iz dve države (Nemačke i Srbije) koji su tokom jednog dana odsvirali 9 Betovenovih simfonija, te se može posvedočiti da ova svečanost sa pravom nosi naziv Betovenov maraton.

U pitanju je projekat muzičkog direktora teatra u Dortmundu i dirigenta Gabrijela Felca, sa ciljem da se srpski i nemački muzičari okupe, jednom u Dortmundu, a potom i u Novom Sadu, kako bi Betovenovu muziku, kao kulturno nasleđe čitave Evrope, predstavili brojnoj publici i poštovaocima u naše dve države.

   


Poseta kancelara Savezne Republike Nemačke

10.06.2022.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas kancelara Savezne Republike Nemačke Olafa Šolca, koji boravi u jednodnevnoj poseti Beogradu, i tom prilikom sa njim razgovarao o aktuelnoj globalnoj i regionalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije.

Predsednik Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za medije, zahvalio Nemačkoj na sve boljoj ekonomskoj saradnji i izrazio očekivanje da trgovinska razmena između dve zemlje ove godine bude veća nego prošle.

„Nemačke kompanije u ovom trenutku u Srbiji zapošljavaju 77 hiljada ljudi. Nadam se da ćemo uskoro moći da dođemo i do 10 milijardi ukupne trgovinske razmene, kao i 100 hiljada zaposlenih u nemačkim kompanijama. Nemačka je naš, ne samo prvi spoljnotrgovinski partner, već i prvi partner po uslugama, ali i izvozu i uvozu roba. Dakle, ona je prvi bilateralni donator. Druga je po veličini partner u izvozu usluga, a to sve govori koliko je za Republiku Srbiju značajna saradnja sa Saveznom Republikom Nemačkom“, istakao je predsednik Vučić.  

Predsednik Vučić je napomenuo da je sa nemačkim visokim zvaničnikom razgovarao i o  temama o kojima nisu imali iste stavove, ali i o evropskim integracijama Srbije, te da smatra da je Šolc doneo novu nadu za sve na Zapadnom Balkanu.

„On ne samo da razume, već želi da čuje i sasluša sve na Zapadnom Balkanu i pokazuje da postoji stvarna perspektiva proširenja Evropske Unije. To je važna i izvanredna poruka za sve“, rekao je predsednik Vučić dodajući da će Srbija morati mnogo brže da napreduje po pitanjima vladavine prava, demokratizacije društva, ljudskih prava i sloboda.

Jedna od tema bila je i dijalog Beograda i Prištine, a predsednik Vučić je podvukao da je razumeo poruku kancelara Šolca o važnosti „pravljenja mnogo malih koraka, kako bi se jednog dana došlo do nekakvog rešenja“.

Predsednik Vučić je posebno naglasio da je nemački zvaničnik na veoma decidan, jasan i oštar način tražio da se Srbija priključi sankcijama, koje je protiv Ruske Federacije uvela Evropska Unija.

„Ja sam govorio o našoj poziciji, specifičnosti situacije oko Kosova i Metohije, energetike, ali i tradicionalnih odnosa sa Ruskom Federacijom“, istakao je predsednik Vučić dodajući da je Šolc ponudio apsolutnu pomoć i podršku u pronalaženju rešenja za krizu po pitanju izgradnje energetskih kapaciteta, koji bi trebalo da nas povežu sa ostatkom regiona.

Kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc je, u obraćanju medijima, istakao da se ekonomski odnosi dve zemlje razvijaju dobro, te izrazio uverenje da će trend rasta broja radnih mesta, koje nemačke kompanije u Srbiji stvaraju, nastaviti da ide uzlaznom putanjom.

On je, takođe, ukazao na to da je sa predsednikom Srbije razgovarao i o drugim regionalnim temama, te da Nemačka želi da dodatno podrži evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Izvor/Foto: www.predsednik.rs


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova